Ukulele lir har blivit integration på Orust

Ukulele lir har blivit integration på Orust

ORUST: På Orust har ukulelespelandet blivit ett oväntat men kraftfullt verktyg för att förena människor från olika bakgrunder. Här kan alla vara med, oavsett ålder, kön, nationalitet eller åsiktsinriktning. Ukuleleklasser har blivit en plattform för både nyanlända och etablerade invånare att samlas och skapa något gemensamt.

– Vi hade kunnat göra vad som helst, kanske snickra eller knyppla. Men det viktiga är att hitta något som får människor att enas, det sociala samspelet är det som är otroligt värdefullt, säger Oa Gunnarsson, initiativtagaren bakom den här unika integrationsformen.

Ukulelen, som har fyra strängar istället för gitarrens sex, är lättare att hantera och passar därför för både unga och gamla. Trots sin lilla storlek och enkla uppbyggnad, är det ett instrument som för människor samman genom sitt glada och positiva ljud.

– Alla kan lära sig att spela ukulele, oavsett bakgrund. Det är det som är det fina, säger Oa. – Det är enkelt att komma igång och väldigt roligt. Med bara några ackord kan man spela många olika låtar, och det ger en direkt känsla av glädje.

Från starten på Flatön till ett brett engagemang

Initiativet började redan 2013 när Oa startade sin första ukuleleklass på Flatön på Orust. 33 nyfikna elever deltog i denna första kurs, och sedan dess har intresset för ukulele spelat fortsatt att växa. Nya klasser startade i Henån, Grebbestad och Sävedalen, och Oa utökade sin undervisning till att omfatta ukulelekurser för asylsökande. När Sjögården öppnade som asylboende blev ukulelen snabbt ett sätt att engagera de boende och skapa ett meningsfullt och inkluderande socialt sammanhang.

– Det är något särskilt med att samlas runt ukulelen. Oavsett vem du är – läkare, snickare, städerska eller någon annan – kan du spela. Det är ett sätt att mötas och dela glädje. Många av de som tidigare varit isolerade har nu fått en chans att känna sig inkluderade i samhället, berättar Oa.

Integration genom musik och gemenskap

Det fina med ukulelespelandet är att det bryter ner barriärer och skapar en gemenskap där språk och bakgrund inte spelar någon roll. Alla kan vara med, och i Oas grupper möts människor från vitt skilda yrken och livsstilar för att dela sin passion för musiken.

Nästa vecka kommer resultatet av denna gemenskap att visa sig på scenen när Oa och hans ukulelegäng håller en konsert. Evenemanget, som går under namnet Ukulele = Integration, är helt gratis och bjuder på en kväll där ukulelespelandet och musik står i centrum. Kvällen kommer även att inkludera vissångerskan Lotta Rossövik och trubaduren Gåke, som underhåller med visor medan besökarna får njuta av kaffe och hembakat.

– Det kommer bara att bli en julsång, men det är helt okej! Vi vill att alla ska ha kul och känna sig delaktiga, säger Oa med ett skratt.

Ett levande exempel på integration

Med stöd från biblioteket, folkhälsorådet, Orust konstförening och Vuxenskolan, kommer denna kväll inte bara att handla om musik, utan också om att skapa plats för människor att mötas och dela sina berättelser genom instrumentet.

Det är ett levande exempel på hur kreativitet och musik kan vara ett starkt verktyg för att bygga broar mellan människor och öka förståelsen mellan olika grupper i samhället. För många boende på Orust har ukulelen blivit mer än bara ett instrument; det har blivit en väg till samhörighet, glädje och en möjlighet att känna sig hemma, oavsett var man kommer ifrån.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *